ECOSISTEMES


Un ecosistema és un sistema natural que està format per un conjunt d'organismes vius i el medi físic on es relacionen, les relacions que estableixen entre si, així com les característiques físiques d'un lloc on viuen i les relacions entre el medi i els organismes.
Hi han 7 tipus de escosistemes:


DESERT: és un paisatge que es caracteritza per l'alta oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit (hi arriben a haver variacions de fins a 50 °C), la gran incidència de raigs solars, l'absència de vegetació i la falta de precipitacions (prenent com a referència que no superin els 250 mil·límetres l'any).Una altra definició possible és la d'aquelles àrees on es perd més aigua per evapotranspiració que la que cau per precipitació.


Desert del Sàhara


ECOSISTEMA AQUÀTIC: és un ecosistema dins o al voltant d'un cos d'aigua. Hi viuen comunitats d'organismes que són dependents els uns dels altres i del seu entorn. Els dos tipus principals d'ecosistemes aquàtics són els ecosistemes marins i els ecosistemes d'aigua dolça.


Oceà




SABANA: És un terme d'origen centreamericà referit en principi a un extensió de gramínies mancada d'arbres. és una praderia dins un clima tropical. Hi acostuma a haver arbres i arbusts dispersos però hi domina la vegetació herbàcia. El clima calent de la sabana té un dèficit hídric més o menys acusat.


Sabana





ELVA PLUVIAL: Es caracteritza per precipitacions abundants durant tot l'any, amb mínims anuals entre 1.750 i 2.000 mm, i un clima amb altes temperatures. Aquests tipus de boscos es caracteritzen per arbres alts i densos, amb una gran diversitat d'espècies. La zona de convergència intertropical, té un paper significatiu, ja que, en bona mesura, és la responsable de la creació d'aquest tipus de bioma de la Terra. La selva Daintree a Queensland, Austràlia. D'un 40 a un 75% de totes les espècies de la Terra són nadiues de la selva. S'ha calculat que molts milions d'espècies de plantes, d'insectes, i de microorganismes, encara estan per descobrir. Les selves pluvials s'han anomenat les "joies de la Terra", i la "farmàcia més gran del món", ja que s'hi han descobert més d'una quarta part dels medicaments naturals. Les selves aporten el 28% d'oxigen processant-lo a través de la fotosíntesi a partir de diòxid de carboni.



Selva pluvial





TAIGÀ: caracteritzat principalment per boscos de coníferes en un clima fred.
La taigà s'estén generalment per sobre dels 60º de latitud nord fins arribar a la zona de la tundra. Pel sud limita amb el bosc caducifoli temperat. Ocupa grans extensions dels països escandinaus, nord de Rússia (especialment a Sibèria), parts de Mongòlia i del Nord de la Xina, el Canadà en la seva major part i l'extrem nord dels Estats Units.


Taigà




TUNDRA: caracteritzat per les baixes temperatures que només permeten el creixement d'una vegetació herbàcia o arbustiva.
La tundra convencionalment és la zona de vegetació al nord del límit dels creixements dels arbres i al sud del Desert polar.


Tundra




PRAT: és una formació vegetal formada només per plantes herbàcies, o sigui, una comunitat vegetal formada només per herba. El terme prat designa també el terreny ocupat per aquesta formació. Un prat pot ser natural o espontani, o bé artificial, que han estat sembrats per l'home o mantingut en estat de prat per la pastura del bestiar domèstic.


Prat


BOSC: Un bosc és una formació vegetal dominada per espècies arbòries, però amb presència d'estrats arbustiu, herbaci o mustinal més o menys importants. Des del punt de vista de l'ecologia, el bosc és un ecosistema complex i ric que comprèn també espècies animals, com ara el llop o els cèrvolsEls boscos cobreixen aproximadament el 30% de la superfície de la terra, però es troben en un alarmant estat de regressió degut a l'explotació forestal creixent, especialment a la conca amazònica.



Bosc del Montseny




POLS: Els pols són considerats com els territoris més freds del planeta. Es caracteritzen per estar coberts de neu i glaç i per l'escassetat de flora i aliments a causa de les baixes temperatures. Es divideixen en pol nord i pol sud, aquest últim més fred ja que es troba enmig de l'oceà mentres que l'altre es troba a terra ferma. Entre la fauna dels pols podem trobar ossos polars, foques, pingüins, morses, entre d'altres.


Pol Nord


Els diferents ecosistemes del nostre planeta